Kwiecień, maj, czerwiec miesiącami edukacji żywieniowej

fot. clappstar/ (CC BY-NC 2.0)/ flickr.com

fot. clappstar/ (CC BY-NC 2.0)/ flickr.com

Kawiarnia Cocofli zaprasza na warsztaty „W zdrowym ciele zdrowy brzuch”, podczas których dzieci dowiedzą się, skąd się bierze jedzenie w sklepach i czy wszystkie dzieci na świecie jedzą to samo na śniadanie. Wyśledzą „junk food”, czyli jedzenie, które zaśmieca brzuchy, dowiedzą się, czym jest zdrowe odżywianie i dlaczego niektóre jedzenie jest „super”, a inne nie.

Nastały czasy, w których na co dzień zasypywani jesteśmy reklamami zachęcającymi do zakupu kolejnego „wyjątkowo zdrowego” batonika czy napoju dodającego sił na cały dzień. Tymczasem lekarze i naukowcy biją na alarm: niepokojąco wzrasta problem otyłości u dzieci i chorób powiązanych z otyłością. Cykliczne warsztaty w Cocofli mają mają zainteresować dzieci tematyką żywienia, pokazać możliwości wyboru zdrowej żywności i alternatywy wobec fast foodów. A wszystko to poprzez twórczą zabawę!

Program

25 kwietnia, 11.00 – Piramidy nie tylko w Egipcie?
Piramida pokarmów
Zasady zdrowego odżywiania, zgodnie z piramidą żywieniową rekomendowaną przez WHO
Ćwiczenia podziału produktów na różne grupy zgodnie z jej zasadami

9 maja, 11.00 – Dlaczego jemy?
Pojęcie żywienia
Skład pożywienia, funkcje białek, tłuszczy, węglowodanów i witamin, ich wpływ na nasze zdrowie
Ćwiczenie umiejętności myślenia przyczynowo-skutkowego
Ćwiczenie umiejętności pracy grupowej

16 maja, 11.00 – Dlaczego jemy to, co jemy?
Głód a apetyt
Ćwiczenie świadomości i uważności żywieniowej
Wpływ reklam i wyborów innych osób na nasze wybory żywieniowe

23 maja, 11.00 – Co to jest zdrowe odżywianie?
Wyjaśnienie terminu „zdrowie odżywianie”
Ćwiczenie umiejętności planowania posiłków zawierających zdrowe produkty
Rozwijanie umiejętności współpracy i pracy w grupie

30 maja, 11.00 – Super food czy junk food – co wybierasz?
Wyjaśnienie terminów: „super food”, „junk food”
Plusy i minusy żywności z tych grup
Zdrowa żywność i alternatywy dla fast foodu
Kształtowanie umiejętności współpracy i pracy w grupie

13 czerwca, 11.00 – Dlaczego potrawy różnie smakują? O smakach nie tylko na talerzu
Podstawowe smaki i miejsca ich odczuwania
Różnorodność smaków
Nauka uważnego jedzenia

20 czerwca, 11.00 – Rodzina na zakupach
Co kupujemy?
Skąd pochodzi spożywana przez nas żywność?
Kształtowanie świadomości konsumenckiej
Kształtowanie umiejętności krytycznego myślenia
Kształtowanie postawy odpowiedzialności konsumenckiej poprzez wybór lokalnych produktów i korzystanie z torby wielorazowej na zakupy

27 Czerwca, 11.00 – Międzykulturowe śniadania, czyli co jedzą dzieci w innych krajach
Różnorodność pożywienia na świecie
Wpływ kultury na spożywane jedzenie

Wstęp na pierwsze warsztaty jest bezpłatny (i bez zapisów w dniu 25.04), za każde kolejne spotkanie płaci się 15 złotych (w cenie sok i zdrowe ciastko).
Zapisy przyjmowane są pod adresem e-mail: cafe@cocofli.pl i telefonem: 71 756 99 90

Warsztaty prowadzi Katarzyna Cieśla – psycholog, psychodietetyk. Autorka treningów i warsztatów psychologicznych z wykorzystaniem metod arteterapeutyczych. Zajmuje się diagnozą schematów żywieniowych oraz udziela porad w programie zmiany nawyków żywieniowych zmienswojenawyki.pl. Autorka publikacji ze scenariuszami dla dzieci „Nadwaga, to więcej niż złe odżywianie” mającego na celu profilaktykę otyłości, promowanie zdrowego stylu życia oraz sposobów radzenia sobie z trudnymi emocjami. Zawodowo interesuje się pracą z zaburzeniami w postrzeganiu swojego ciała, psychicznymi uwarunkowaniami i konsekwencjami otyłości, jedzeniem emocjonalnym, chorobami autoimmunologicznymi powiązanymi z dietą i emocjami. Prywatnie podróżniczka, miłośniczka jazdy rowerem i kuchni eksperymentalnej.