Europa na Widelcu 2013. Cztery dni kulinarnej uczty w centrum Wrocławia

Lody szparagowe? Kanapka z rostbefem, sosem chrzanowym i rukwią wodną? A może crème brûlée ze szparagami? Od 6 do 9 czerwca wrocławski rynek zamieni się w kulinarne centrum, gdzie będzie można spróbować potraw z kilkunastu europejskich kuchni. W tym roku motywem przewodnim będzie kuchnia wrocławska, a dzień przed wielką biesiadą odbędzie święto szparaga.

Impreza, której tradycyjnie patronują Robert Makłowicz i Piotr Bikont, będzie trwała aż cztery dni. Rozpocznie się 6 czerwca jarmarkiem produktów spożywczych, który potrwa do 9 czerwca. Na wrocławskim rynku będzie można kupić europejskie produkty regionalne oraz spróbować butikowych win i piw.

Dołącz do wydarzenia na Facebooku: Europa na Widelcu 2013

7 czerwca zapraszamy na święto szparaga! To warzywo zyskuje coraz większą popularność, a mało kto wie, że uprawiane jest również w okolicy Wrocławia. O 16.00 zainaugurujemy wydarzenia na scenie – w programie wiele atrakcji: porady i konkurs na scenie oraz pojedynek na sos do szparagów – Robert Makłowicz vs. Piotr Kucharski!

Dodatkową atrakcją będzie sprzedaż świeżych szparagów, promocja na szparagowe akcesoria oraz oferty specjalne okolicznych restauracji. Na deser zagra słowacki zespół folkowy Hrdza. Koniec około godziny 21.00.

8 czerwca odbędzie się tradycyjnie biesiada europejska. Rozpoczniemy o 13.00 paradą kucharzy, a zgromadzonych na rynku gości powita prezydent Rafał Dutkiewicz. Robert Makłowicz i Piotr Bikont zaprezentują tegoroczne menu – serwowane będą dania z 20 krajów Europy, a motywem przewodnim jest kuchnia dawnego i współczesnego Wrocławia. W programie rozstrzygnięcie konkursu nalewek i destylatów.

W tym roku gościmy kucharzy z Koszyc – Europejskiej Stolicy Kultury 2013 – którzy przygotują potrawy kuchni narodowej. Uroczystą kulminacją wieczoru będzie 100-kilogramowy urodzinowy tort, którym poczęstujemy zebranych na rynku gości! Oprócz pokazów kulinarnych i konkursów na scenie wystąpi WrocLove Big Band z zaproszonymi gośćmi: Markiem Bałatą, Adrianną Niewolińską i duetem Soudz Good.

Całą imprezą ze sceny zawiadywać będzie Paweł Gołębski. Jako imprezy towarzyszące odbędą się V Wrocławski Turniej Nalewek i III Wrocławska Potyczka Destylatów Owocowych oraz – po raz pierwszy – spotkanie bloggerów kulinarnych. Tegorocznej edycji towarzyszy konkurs na najlepsze danie ze szparagów przygotowany przez platformę kulinarną cooklet.com.

Każdego roku „Europa na widelcu” gromadzi tysiące smakoszy, którzy z chęcią próbują i degustują potrawy z różnych zakątków Starego Kontynentu. Zapraszamy!

Europa na widelcu
6-9 czerwca 2013
Wrocław – Rynek